Jaká je podstata
projektu Nutrivigilance. Proč vznikl a jaký
je jeho cíl?
V současnosti lze pozorovat
obrovský nárůst počtu různorodých
potravin/doplňků stravy na trhu v ČR a celé
EU. Z původních cca 3500 položek potravin v
nabídce obchodní sítě v ČR v roce 1991 se
nyní počet položek dostupný na trhu v EU
(tedy i v ČR) odhaduje na cca 350 000
položek potravin. Roste také počet pokusů o
falšování potravin. Všechny “nové”
potraviny, či dokonce jejich jednotlivé
výrobní šarže, nelze z hlediska negativního
působení na lidský organizmus předem
nezávisle otestovat, a proto se mohou v
populaci milionů jedinců objevit po jejich
konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní
reakce, které mohou vést i k vážnému
poškození lidského zdraví. Cílem projektu je
tedy sběr těchto informací a jejich analýza,
která se stane podkladem pro preventivní a
nápravná opatření k zajištění ochrany,
případně podpory zdraví obyvatel.
Kdo projekt
financoval a na kolik přišel?
Projekt je financován z
interních prostředků Státního zdravotního
ústavu určených na výzkum, které jsou ve
srovnání s jinými informačními projekty mimo
ústav řádově nižší, ale usilujeme o další
veřejnou finanční podporu např. v rámci
realizace zatím neschválených tzv. Akčních
plánů Strategie zdraví 2020 připravovaných
Ministerstvem zdravotnictví ČR. Zatím bylo
na projekt vynaloženo něco kolem 60 000 Kč
(včetně domény), přičemž se náklady týkaly
především grafické a funkční tvorby webových
stránek.
Peníze jsou důležité, ale
není to vše. Stejně důležitá je dobrá vize,
schopnost záležitost odborně zvládat,
národní a mezinárodní spolupráce uvnitř EU a
především důvěra spotřebitelů, na jejichž
informacích projekt zatím stojí a padá.
Jaká jste měli
očekávání? Co měl/má projekt přinést?
Projekt Nutrivigilance CZ je
nový, nekomerční, veřejný, dlouhodobě
orientovaný, proto bychom spíše operovali s
budoucím časem. V EU již byla popsána celá
řada případů, kdy konzumace “nových”
potravin s sebou přinesla poškození zdraví
spotřebitele, v některých případech
končících až fatálně. V oblasti bezpečnosti
potravin již existují informační systémy
dozorových organizací, například systém
„Potraviny na pranýři“, provozovaný SZPI,
nebo „Veterinární mapa“ SVS.
Žádný ze systémů však přímo
nekomunikuje se spotřebiteli o nežádoucích
zdravotních účincích po konzumaci
potravin/doplňků stravy. Jmenované systémy
prezentují výsledky práce vlastních
kontrolních organizací.
Projekt Nutrivigilance CZ v
kombinaci s podobnými systémy „Nutrivigilance“
v zahraničí se obrací na komunikačně i
odborně citlivou přímou spolupráci se
spotřebiteli, kteří se ocitnou v situaci,
kdy se domnívají nebo průkazně ví, že
potraviny poškodily jejich zdraví. V takové
situaci řada spotřebitelů nechce příliš
komunikovat. Projekt by měl zaplnit
chybějící mezeru v systému bezpečnosti
potravin, ve které se dává šance
spotřebitelům podílet se přímo na zvyšování
její úrovně.
Jak hodnotíte
dosavadní výsledky? Jste zklamáni nízkým
počtem obdržených hlášení?
Projekt Nutrivigilance CZ
byl pro veřejnost spuštěn v roce 2015. Za
celý rok jsme obdrželi od spotřebitelů 11
online hlášení týkajících se negativních
účinků po konzumaci potravin/doplňků stravy.
Další hlášení a dotazy (cca 10) byly řešeny
telefonickou formou. Kdybychom čísla
porovnávali s kolegy z Francie, kde je
obdobný projekt také realizován, tak zde
v prvním roce spuštění projektu zaznamenali
kolem 50 hlášení. Vzhledem k faktu, že
Francie má 6x více obyvatel než ČR, tak se o
zklamání hovořit nedá. Ale rozhodně
přemýšlíme, jak systém rozvinout tak, aby
byl pro širokou veřejnost atraktivnější a
aby byl tok informací bohatší, protože
problémů bude jistě více, než kolik jich
spotřebitelé aktivně hlásí.
Proč data nesbíráte
jen od odborníků
jako ve Francii? Neměla by pak větší
váhu?
Měla, ale nejsme Francie.
Při analýze hlášení, vedoucí k určení
příčinné souvislosti (= určení míry
pravděpodobnosti, s jakou daná
potravina/doplněk stravy zapříčinila danou
nežádoucí reakci), je otevřená možnost
kontaktování spotřebitele pro získání
doplňujících údajů, kam spadá i navázání
spolupráce s ošetřujícím lékařem, který se
k dané situaci může odborně vyjádřit.
Ve Francii jsou hlášení
sbírána od odborných zdravotnických
pracovníků na základě povinnosti. V ČR zatím
není uzákoněno nežádoucí zdravotní reakce po
konzumaci potravin/doplňků stravy oznamovat.
Zákonem je v současnosti dáno povinně hlásit
pouze nežádoucí účinky v souvislosti
s užíváním léčiv (farmakovigilance, lékaři a
lékárníci) a aplikací kosmetiky (kosmetovigilance,
pracovníci Krajských hygienických stanic).
Ministerstvo zdravotnictví již podpořilo náš
návrh na podobný, i když stále dobrovolný,
sběr informací, které mohou mít k dispozici
Krajské hygienické stanice.
Předpokládáme, že se zájem
široké veřejnosti aktivně se starat o své
zdraví a mít informace, co zdraví může
poškodit, bude zvyšovat. Navíc si dovolíme,
na základě zkušeností z nejnovější diskuse
v EU, předpovídat, že poroste tlak na
proaktivní činnost, tj. na aktivní
epidemiologické zjišťování informací v rámci
organizovaných studií, nikoliv pouze na
udržování pasivní reaktivní činnosti, tj.
čekání na nahodilá hlášení od spotřebitelů
či odborníků. Myslíme si, že čas hraje v náš
prospěch. Bez podobných systémů to
v budoucnu prostě nepůjde, pokud se má
udržet určité liberální prostředí na
otevřeném trhu potravin.
I kdyby se do
projektu zapojilo hodně lidí, nemohou být
výsledky zkreslující (zdravotní obtíže by
mohly být způsobené kombinace jídel, která
označenému jídlu předcházela)?
Každá informace může být
zkreslující. Ale představte si, jak by
dopadly třeba pojišťovny. Dávno existují
sofistikované informační systémy, které
umožňují práci i s informacemi zatíženými
nejistotami. Každé hlášení je individuální a
je tak k němu přistupováno i co se týče
vyhodnocování. Díky účelně sestavené
metodice hodnocení, možnosti zpětného
kontaktu spotřebitele, případně ošetřujícího
lékaře a porovnání hlášení mezi sebou lze
možnost zkreslení snížit na minimum.
Jak dlouho sběr dat
poběží? Budete ho i nadále podporovat, byť
odezva zůstane stejná jako doposud?
Ve Francii sběr dat o
nežádoucích účincích po konzumaci
potravin/doplňků stravy probíhá už od roku
2009 a rok od roku se počet obdržených
hlášení zvyšuje. Věříme, že tento trend bude
obdobný i v České republice, i když
neočekáváme žádné tisíce, ale spíše okolo
stovky hlášení ročně. Čas není tak důležitý.
Mělo by jít o dlouhodobý, seriózní projekt s
omezenými náklady. Jedná se o dlouhodobou
práci s informacemi pro ochranu a podporu
veřejného zdraví.
Kde byl tento projekt
doposud propagován?
Pro odbornou veřejnost byl
projekt představen na celé řadě konferencí
(19. konference Zdraví
a životní prostředí, 2014, Ingrovy dny 2015,
Slezské dny preventivní medicíny 2015,
odborný seminář Conforum 2015…). Pro širokou
veřejnost byly v dubnu 2015 o existenci a
významu projektu odvysílány reportáže např.
prostřednictvím České televize.
Pravidelné informování
spotřebitelů o aktualitách probíhá formou
uveřejňování zpráv na webu Státního
zdravotního ústavu a také na sociálních
sítích (Facebook, Twitter, LinkedIn).
Existuje v ČR nějaká
databáze potravin/doplňků stravy, kde by se
informace o nežádoucích reakcích
shromažďovaly?
V oblasti bezpečnosti
potravin již existují informační systémy
dozorových organizací, například systém
„Potraviny na pranýři“ provozovaný Státní
zemědělskou a potravinářskou inspekcí, nebo
„Veterinární mapa“ Státní veterinární
správy. Žádný ze systémů však přímo
nekomunikuje se spotřebiteli o nežádoucích
zdravotních účincích potravin/doplňků stravy
(s výjimkou infekčních alimentárních
onemocnění). Projekt Nutrivigilance CZ je
tedy unikátní v tom, že bude právě tyto
informace o konkrétních potravinách a
nežádoucích zdravotních reakcích po jejich
konzumaci shromažďovat. Na základě těchto
informací pak budou připravovány podklady
pro preventivní a nápravná opatření
realizována orgány ochrany veřejného zdraví.
Jak se po nahlášení
spotřebitelem s oznámením dále pracuje?
Každé hlášení je podrobeno
analýze, která má své metodické zásady (není
nahodilá), vedoucí k určení příčinné
souvislosti, čili k určení míry
pravděpodobnosti, s jakou daná
potravina/doplněk stravy zapříčinila danou
nežádoucí reakci. Tomuto určení předchází
individuální posouzení obdržených informací,
případně kontaktování spotřebitele pro
doplňující informace, porovnání s ostatními
hlášeními a také s informacemi ze zahraničí.
Bude-li příčinná souvislost vyhodnocena jako
závažná a mohla by takováto
potravina/doplněk stravy ohrozit zdraví
široké populace, informace budou předány
příslušným orgánům ochrany veřejného zdraví
(Ministerstvo zdravotnictví, Krajské
hygienické stanice), či kontrolním orgánům
(SZPI…), které mohou podniknout na základě
svých kompetencí opatření pro zajištění
bezpečnosti zdraví spotřebitelů.
Budou moci sami
spotřebitelé psát vlastní zkušenosti na
portál Nutrivigilance?
Ne, webové stránky projektu
patří k internetovým stránkám institucí
státní správy, které nejsou určeny pro
vkládání informací od spotřebitelů přímo
jako např. do různých příspěvkových blogů,
diskuzí apod.