Zpráva o vývoji systému za rok 2015
Počátkem roku 2015 byla
široké veřejnosti zpřístupněna beta verze
webového portálu systému Nutrivigilance
dostupná na adrese:
http://nutrivigilance.szu.cz.
Podstatou systému je sběr a analýza
informací nežádoucích zdravotních účinků po
konzumaci vybraných druhů potravin. Cílem je
shromáždění dat, které dosud nikdo v ČR
neeviduje. Na podkladě analýzy obdržených
hlášení lze iniciovat podněty pro
preventivní nápravná opatření realizovaná
dozorovými orgány, zdravotníky, dalšími
odborníky (podpora zdraví, vzdělávání) a
vědci (hodnocení zdravotních rizik).
V průběhu roku 2015 probíhal prostřednictvím
systému Nutrivigilance pokusný sběr hlášení,
zpětná komunikace se spotřebiteli,
komunikace s veřejností (dotazy, podněty,
telefonická hlášení), s médii (veřejnoprávní
televize, internetový časopis), OOVZ a
kontrolními organizacemi. Dvě
třetiny přijatých hlášení se týkaly
potravin, jedna třetina doplňků stravy. Byly
zaznamenány reakce typu bolesti hlavy,
kloubů, svalů, břicha, alergické reakce
(vyrážka, otok hrdla…), nevolnost,
průjem/zácpa, zvracení, žaludeční křeče,
krvácení do trávicího traktu (světlá krev ve
stolici) apod., které po vysazení potraviny
vymizely. U nikoho pravděpodobně nedošlo (na
základě sebehodnocení) k vážnému, ani
nevratnému poškození zdraví. Ve
dvou případech DS obsahujících chlorelu
(nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo)
byla nalezena silná příčinná souvislost (PS
pravděpodobná: 66-100 %). V tomto případě,
kromě kontaktování OOVZ a SZPI, byla vydána
zpráva dostupná na webu SZÚ a také na
portálu Nutrivigilance. Specializovaný
seminář s pracovníky KHS vedl k závěru, že
je potřeba zvýšit informovanost odborné i
laické veřejnosti o existenci tohoto
systému, např. formou letáků v ordinacích
praktických lékařů či lékárnách. Možnosti
závisí na dostupných zdrojích financí, např.
v systému podpory veřejného zdraví.
Zpráva o vývoji systému za rok 2016
Do systému bylo za rok 2016 nahlášeno
celkem 26 případů zdravotních potíží po potravinách a doplňcích
stravy (dále jen DS). Po konzumaci těch, na které se systém
primárně zaměřuje, se vyskytly reakce typu vyrážky a svědění
pokožky, bolesti za hrudní kostí, bušení srdce, bolesti hlavy,
pálení v krku, bolesti v oblasti horních cest dýchacích, pálení
žáhy, pálení a bolest žaludku, jícnu, pálení dásní a citlivost
zubů, brnění jazyka, zčernání jazyka, krvácení z nosu aj.
Jednotlivé případy spolu nesouvisely a kromě 1 případu, kdy byla
příčinná souvislost vyhodnocena jako nepravděpodobná, vždy po
vyřazení potraviny potíže u konzumentů vymizely a u nikoho
nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému
poškození zdraví. 9 případů hlásila odborná veřejnost
(pracovníci krajských hygienických stanic, dále jen KHS), 17
přímí spotřebitelé. 11 případů vzhledem k jejich charakteru
(podezření na infekční alimentární onemocnění; podnět na
kontrolu provozovny, kde se po konzumaci jídla u spotřebitele
objevil zdravotní problém) bylo předáno k prošetření do
kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví. Šetření pracovníků
KHS následně ukázala, že 7 z těchto 11 podnětů bylo podáno
oprávněně a výrobci potravin, či provozovatelé podniku byli
sankcionováni a zjištěné nedostatky musely být odstraněny. Na
základě řady případů, ať už ze systému Nutrivigilance, nebo ze
zkušeností z šetření pracovníků KHS, zapojených v činnosti
systému, se pracovníci CZVP, SZÚ rozhodli vypracovat dokument
týkající se nežádoucích potíží, které vznikly vlivem chování
samotných spotřebitelů, nikoliv na základě konzumace potravin
jako takových. Dokument s doporučením pro spotřebitele, jak
mohou snížit riziko vzniku zdravotních potížích po konzumaci
potravin, či DS byl uveřejněn v aktualitách na webu SZÚ, webu
Nutrivigilance a sociální síti Facebook 3. 2. 2017.
Zpráva o vývoji systému za rok 2017
Do systému bylo za rok 2017 nahlášeno celkem
26 případů zdravotních potíží po potravinách a doplňcích stravy
(dále jen DS), které byly zaznamenány u dospělých osob (21 - 91
let). Po konzumaci těch, na které se systém primárně zaměřuje,
se vyskytly reakce typu: otok jazyka a krku, vyrážka, nadýmání,
bolest a křeče v břiše, průjem, zvracení, slabost, pocení,
zápach potu po sirovodíku, bolest hlavy aj. Jednotlivé případy
spolu nesouvisely a kromě 1 případu, kdy byla ale příčinná
souvislost (PS) vyhodnocena jako nepravděpodobná, po vyřazení
konzumované potraviny/DS, všechny popsané nežádoucí účinky u
spotřebitelů vymizely. U nikoho nedošlo (na základě
sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému poškození zdraví. 11
případů hlásila odborná veřejnost (pracovníci hygienických
stanic, lékař, lékárník, nutriční terapeut). 8 případů z 15,
které hlásila široká veřejnost, bylo vzhledem k jejich
charakteru (podezření na infekční onemocnění; podnět na kontrolu
provozovny, kde se po konzumaci jídla u spotřebitele objevil,
nebo by mohl objevit zdravotní problém) předáno k prošetření do
kompetence pracovníkům hygienických stanic. Silná PS byla
vyhodnocena u 4 hlášených případů: DS s vitaminy a minerálními
látkami (ve formě želé), DS obsahující vitamin B6 a hořčík,
sypkou směs na přípravu dortu a úhořovce mořského.