Zpráva o vývoji systému za rok 2015
Počátkem roku 2015 byla
široké veřejnosti zpřístupněna beta verze
webového portálu systému Nutrivigilance
dostupná na adrese:
http://nutrivigilance.szu.cz.
Podstatou systému je sběr a analýza
informací nežádoucích zdravotních účinků po
konzumaci vybraných druhů potravin. Cílem je
shromáždění dat, které dosud nikdo v ČR
neeviduje. Na podkladě analýzy obdržených
hlášení lze iniciovat podněty pro
preventivní nápravná opatření realizovaná
dozorovými orgány, zdravotníky, dalšími
odborníky (podpora zdraví, vzdělávání) a
vědci (hodnocení zdravotních rizik).
V průběhu roku 2015 probíhal prostřednictvím
systému Nutrivigilance pokusný sběr hlášení,
zpětná komunikace se spotřebiteli,
komunikace s veřejností (dotazy, podněty,
telefonická hlášení), s médii (veřejnoprávní
televize, internetový časopis), OOVZ a
kontrolními organizacemi. Dvě
třetiny přijatých hlášení se týkaly
potravin, jedna třetina doplňků stravy. Byly
zaznamenány reakce typu bolesti hlavy,
kloubů, svalů, břicha, alergické reakce
(vyrážka, otok hrdla…), nevolnost,
průjem/zácpa, zvracení, žaludeční křeče,
krvácení do trávicího traktu (světlá krev ve
stolici) apod., které po vysazení potraviny
vymizely. U nikoho pravděpodobně nedošlo (na
základě sebehodnocení) k vážnému, ani
nevratnému poškození zdraví. Ve
dvou případech DS obsahujících chlorelu
(nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo)
byla nalezena silná příčinná souvislost (PS
pravděpodobná: 66-100 %). V tomto případě,
kromě kontaktování OOVZ a SZPI, byla vydána
zpráva dostupná na webu SZÚ a také na
portálu Nutrivigilance. Specializovaný
seminář s pracovníky KHS vedl k závěru, že
je potřeba zvýšit informovanost odborné i
laické veřejnosti o existenci tohoto
systému, např. formou letáků v ordinacích
praktických lékařů či lékárnách. Možnosti
závisí na dostupných zdrojích financí, např.
v systému podpory veřejného zdraví.
Zpráva o vývoji systému za rok 2016
Do systému bylo za rok 2016 nahlášeno
celkem 26 případů zdravotních potíží po potravinách a doplňcích
stravy (dále jen DS). Po konzumaci těch, na které se systém
primárně zaměřuje, se vyskytly reakce typu vyrážky a svědění
pokožky, bolesti za hrudní kostí, bušení srdce, bolesti hlavy,
pálení v krku, bolesti v oblasti horních cest dýchacích, pálení
žáhy, pálení a bolest žaludku, jícnu, pálení dásní a citlivost
zubů, brnění jazyka, zčernání jazyka, krvácení z nosu aj.
Jednotlivé případy spolu nesouvisely a kromě 1 případu, kdy byla
příčinná souvislost vyhodnocena jako nepravděpodobná, vždy po
vyřazení potraviny potíže u konzumentů vymizely a u nikoho
nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému
poškození zdraví. 9 případů hlásila odborná veřejnost
(pracovníci krajských hygienických stanic, dále jen KHS), 17
přímí spotřebitelé. 11 případů vzhledem k jejich charakteru
(podezření na infekční alimentární onemocnění; podnět na
kontrolu provozovny, kde se po konzumaci jídla u spotřebitele
objevil zdravotní problém) bylo předáno k prošetření do
kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví. Šetření pracovníků
KHS následně ukázala, že 7 z těchto 11 podnětů bylo podáno
oprávněně a výrobci potravin, či provozovatelé podniku byli
sankcionováni a zjištěné nedostatky musely být odstraněny. Na
základě řady případů, ať už ze systému Nutrivigilance, nebo ze
zkušeností z šetření pracovníků KHS, zapojených v činnosti
systému, se pracovníci CZVP, SZÚ rozhodli vypracovat dokument
týkající se nežádoucích potíží, které vznikly vlivem chování
samotných spotřebitelů, nikoliv na základě konzumace potravin
jako takových. Dokument s doporučením pro spotřebitele, jak
mohou snížit riziko vzniku zdravotních potížích po konzumaci
potravin, či DS byl uveřejněn v aktualitách na webu SZÚ, webu
Nutrivigilance a sociální síti Facebook 3. 2. 2017.
Zpráva o vývoji systému za rok 2017
Do systému bylo za rok 2017 nahlášeno celkem
26 případů zdravotních potíží po potravinách a doplňcích stravy
(dále jen DS), které byly zaznamenány u dospělých osob (21 - 91
let). Po konzumaci těch, na které se systém primárně zaměřuje,
se vyskytly reakce typu: otok jazyka a krku, vyrážka, nadýmání,
bolest a křeče v břiše, průjem, zvracení, slabost, pocení,
zápach potu po sirovodíku, bolest hlavy aj. Jednotlivé případy
spolu nesouvisely a kromě 1 případu, kdy byla ale příčinná
souvislost (PS) vyhodnocena jako nepravděpodobná, po vyřazení
konzumované potraviny/DS, všechny popsané nežádoucí účinky u
spotřebitelů vymizely. U nikoho nedošlo (na základě
sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému poškození zdraví. 11
případů hlásila odborná veřejnost (pracovníci hygienických
stanic, lékař, lékárník, nutriční terapeut). 8 případů z 15,
které hlásila široká veřejnost, bylo vzhledem k jejich
charakteru (podezření na infekční onemocnění; podnět na kontrolu
provozovny, kde se po konzumaci jídla u spotřebitele objevil,
nebo by mohl objevit zdravotní problém) předáno k prošetření do
kompetence pracovníkům hygienických stanic. Silná PS byla
vyhodnocena u 4 hlášených případů: DS s vitaminy a minerálními
látkami (ve formě želé), DS obsahující vitamin B6 a hořčík,
sypkou směs na přípravu dortu a úhořovce mořského.
Zpráva o vývoji systému za rok 2018
Jako každoročně zveřejňuje CZVP souhrnnou zprávu systému Nutrivigilance za kalendářní rok (2018). Systém shromažďuje podněty spotřebitelů, kteří na sobě pozorovali nějaké negativní zdravotní efekty po konzumaci potravin a pokrmů. Primárně je systém určen pro potraviny nového typu a doplňky potravin. Ale i toto dělení je očividně příliš složité pro veřejnost, takže hlásí prakticky vše. Ale i to je nakonec důležité, protože se taková informace dostane na KHS, která může zasáhnout. Případů není mnoho a dobře lze pozorovat rozdílné chování spotřebitelů v jednotlivých krajích. Nejvíce případů je tradičně hlášeno z Prahy. Pokud Vás zajímají detaily, projděte si přiloženou zprávu.
Celá zpráva je dostupná zde.
Zpráva o vývoji systému za rok 2019
Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (primárně neinfekčního původu), po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR pro širokou veřejnost prostřednictvím webového portálu (http://nutrivigilance.szu.cz/) od roku 2015. Zveřejňujeme zprávu za rok 2019. V loňském roce bylo nahlášeno 20 případů. Zpráva shrnuje také data za posledních 5 let.
Celá zpráva je dostupná zde.